Με τον όρο αποτρίχωση εννοούμε το σύνολο των μεθόδων με τη βοήθεια των οποίων απομακρύνουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Η αποτρίχωση είναι γνωστή από τα χρόνια της αρχαιότητας. Στις αραβικές χώρες χρησιμοποιούσαν τα χαλάουα ενώ στην αρχαία Αίγυπτο είχαν αναπτύξει τη μέθοδο της αποτρίχωσης με τη βοήθεια της κλωστής. Στη Ν.Αφρική η αφαίρεση τριχών γινόταν με τη βοήθεια κολλωδών σκευασμάτων που παρασκευάζονταν από χυμούς καρπών.

Η αποτρίχωση με κερί είναι μια ασφαλής μέθοδος. Ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευρυαγγείες ή ευαίσθητα δέρματα, η αποτρίχωση γίνεται με κρύο κερί (θερμοκρασία σώματος).

Η Ενζυμική Αποτρίχωση έχει τα πλεονεκτήματα της αποτρίχωσης με κερί, με αποτελέσματά που διαρκούν πολύ περισσότερο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση της, οι τρίχες αποδυναμώνουν, εξασθενούν, ώσπου στο τέλος εξαφανίζονται. Η διαδικασία κατά την ενζυμική αποτρίχωση είναι η ίδια με αυτή στην απλή αποτρίχωση με κερί, μόνο που μετά το τέλος της αποτρίχωσης γίνεται επάλειψη αμπούλας που περιέχει ένζυμα που καταστρέφουν τον θύλακα της τρίχας.

Η ηλεκτρική ριζική αποτρίχωση είναι η πιο σίγουρη μέθοδος απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα μιας και η καταστροφή του θύλακα της τρίχας επιτυγχάνεται με την εισαγωγή της βελόνας μέσα στο θύλακα και την απελευθέρωση ρεύματος. Το μηχάνημα είναι το XILIA EPIL 5S, νέας τεχνολογίας και λειτουργεί με τη μέθοδο blend, δηλαδή δουλεύουμε παράλληλα και θερμόλυση και ηλεκτρόλυση. Με την τεχνική του blend πετυχαίνουμε μείωση του πόνου κατά 80% σε σχέση με ένα κλασσικό μηχάνημα ηλεκτρικής ριζικής αποτρίχωσης (θερμόλυση). Επιπλέον οι βελόνες είναι μιας χρήσεως.

Η τεχνολογία του laser ευρέως φάσματος IPL είναι μέθοδος αποτρίχωσης που προσφέρει μία σταθερή, μακροπρόθεσμη και μόνιμη ελάττωση της τριχοφυΐας. Το παλμικό φώς που παράγεται από μια λυχνία xenon που είναι εγκατεστημένη στις κεφαλές του μηχανήματος, οι οποίες είναι από κρύσταλλο μπλε σαπφείρου. Σκοπός του παλμικού φωτός είναι η καταστροφή του θύλακα ώστε να μην αναγεννηθεί η τρίχα. Η καταστροφή επιτυγχάνεται διοχετεύοντας το παλμικό φως με τη μορφή λάμψης (φλας) που απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας και μέσω αυτής φθάνει στο θύλακα και τον καταστρέφει οριστικά. Δεν προκαλούνται βλάβες στους γύρω ιστούς. Το laser ευρέως φάσματος IPL είναι ανώδυνο επειδή λειτουργεί ένα τριπλό σύστημα ψύξης (αέρας – νερό – σύστημα Peltier) επάνω στον κρύσταλλο της κεφαλής για να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ανετότερη εφαρμογή στην επιδερμίδα έτσι ώστε να αποφεύγονται πιθανά εγκαύματα. Έτσι, έχουµε µεγαλύτερη ευελιξία στη θεραπεία, ώστε να χρησιμοποιείται σε περιοχές με μεγαλύτερη ευαισθησία. Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών και τα αποτελέσματα της θεραπείας, εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος, το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας καθώς και την περιοχή του σώματος που θα εφαρμόσουμε την αποτρίχωση. Ορμονικοί λόγοι ή χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή είναι παράγοντες οι οποίοι επιβραδύνουν την επίτευξη γρήγορου και επιθυμητού αποτελέσματος. Είναι ιδανικό για χρήση σε πόδια, μπικίνι, γραμμή της κοιλιάς, στήθος, μασχάλες, χέρια, πλάτη, και στο πρόσωπο ολικά ή τοπικά.